Menorca
Història de Menorca
Menorca és l’illa més oriental i septentrional de les Illes Balears, la més propera a Catalunya en el territori peninsular. És la segona en extensió i tercera en població de l’arxipèlag. El seu nom prové del llatí Minorica, a causa que els romans així la van anomenar per ser menor que l’illa de Mallorca.
Va ser declarada Reserva de Biosfera el 8 d’octubre de 1993 per la Unesco. Menorca té una població de poc més de 90 mil habitants pel que és l’illa menys poblada de les tres grans de les Balears, després de Mallorca i Eivissa.
Contenidos de la página
Les primeres civilitzacions
A una primera etapa de civilització primitiva, que se li suposa vinguda de la península, va seguir una altra molt brillant durant l’Edat del Bronze, coneguda com talaiòtica, caracteritzada per construccions megalítiques similars a les de Mallorca, Sardenya o Malta, si bé amb alguns elements originals com són les taules.
A les visites de fenicis a la qual anomenaven Nura (Terra de Foc) i grecs foceus els quals li deien Meloussa (lloc de bestiar), de manera pacífica per establir vincles comercials va seguir la dels cartaginesos amb diferent actitud. Van desembarcar a les ordres de Magó, germà d’Anníbal, i van reclutar a la força als hàbils foners balears, que van ser protagonistes destacats durant les Guerres Púniques. Els cartaginesos van fundar, al segle VII a.C. els enclavaments de Jamma, actual Ciutadella, i Magon, Maó. La cultura talaiòtica perduraria a Menorca més enllà que Quint Cecili Metel qui va conquistar l’illa per la República romana l’any 123 a.C. juntament amb la resta de les Balears.
L’any 427 l’illa va viure la conquesta dels vàndals. Més tard es va convertir en territori bizantí a la caiguda del regne vàndal, conquerida per Belisari. Durant els dos segles següents l’illa va ser atacada per normands i àrabs.
La Menorca musulmana
Els musulmans es van assentar definitivament a Menorca sobre l’any 903, quan l’illa va ser conquerida i unida al Califat de Còrdova. La islamització de l’illa va ser intensa ja que sota el nom d’Al-Manurqa, Menorca va estar sota domini àrab gairebé 400 anys (segles X, XI, XII i XIII).
El 1232, tres anys després de la conquesta de Mallorca per Jaume I el Conqueridor, rei de la Corona d’Aragó, la Menorca musulmana es va fer vassalla d’aquesta, mantenint una important autonomia mig segle més, mentre la resta de les Balears ja formaven part del Regne de Mallorca. No va ser fins 1287 quan Menorca va deixar de ser islàmica per passar a formar part del Regne de Mallorca.
Menorca i la reconquesta cristiana
Menorca va ser conquerida per Alfons III d’Aragó el 17 de gener de 1287, festivitat de Sant Antoni, «Diada» de Menorca. Segons el cronista de l’època Ramon Muntaner, es va procedir a la deportació i venda com esclaus dels musulmans que residien a l’illa i es va repoblar amb colons catalans, igual que la resta de les Balears. No obstant això, hi ha historiadors contemporanis que defensen que aquesta repoblació no va ser tal, ja que el nombre de colons que es van instal·lar a l’illa van ser molt inferiors en nombre a la població que va romandre i que, en tot cas, van ser reabsorbits per la mateixa població local. El successor d’Alfons III, Jaume II el Just, li cedeix Menorca a Jaume II de Mallorca després del tractat d’Anagni (1295), així l’illa va passar a formar part del Regne de Mallorca. Però el 1343, Pere el Cerimoniós arrabassa Menorca a Jaume III de Mallorca i poc després tot el Regne de Mallorca serà annexionat finalment a la Corona d’Aragó.
Menorca i la Corona d’Aragó
La Menorca de la Corona d’Aragó es va beneficiar de l’esplendor marítim i comercial de la Corona, però a partir de finals del segle XIV, l’illa experimenta un dràstic procés de despoblació i decadència econòmica. Aquest procés va aconseguir cotes alarmants durant els segles XV i XVI, a causa de les lluites socials entre la pagesia i l’aristocràcia, similars i coetànies a les Germanies del Regne de València i de Mallorca o a les de la revolta catalana contra Joan II. També van influir els atacs otomans, que van saquejar i van destruir Maó i la llavors capital Ciutadella per part de Barbaroja, cosa que va amenaçar amb la despoblació gairebé absoluta de l’illa.
Menorca i la Guerra de Successió espanyola
Durant la Guerra de Successió espanyola de principis de 1700, l’illa es va decantar per l’Arxiduc Carles d’Àustria de la mateixa manera que la resta dels territoris de la Corona d’Aragó, i en contra de Felip V.
Un cop perduda la guerra definitivament per part de la Corona d’Aragó amb la caiguda de Barcelona el 1714, el Regne de Mallorca, igual que el Principat de Catalunya i els Regnes de València i Aragó, van perdre les seves institucions i les seves llengües van ser prohibides (el català i l’aragonès) i sota el Decret de Nova Planta de 1716 es van imposar les lleis de Castella i la seva llengua, el castellà, a tota la Corona d’Aragó.
Però cal esmentar el cas particular de Menorca, que va quedar en mans angleses, igual que Gibraltar, i no va ser retornada a la Corona espanyola fins al 1802. Fins llavors, la petita Menorca era l’únic reducte de la Corona d’Aragó on encara seguien funcionant les seves institucions tutelades pels britànics i el català no havia estat prohibit. Però una vegada tornada a la Corona espanyola també es va imposar el Decret de Nova Planta.
Després de gairebé dos segles de la pèrdua de les seves institucions i de procés de castellanització de l’illa, la «Renaixença» catalana va donar un impuls també a les Balears per impulsar la recuperació de la seva identitat pròpia. I de fet va ser el religiós mallorquí Antoni Maria Alcover qui a principis del segle XX comença amb la creació del seu ambiciós diccionari català-valencià-balear. Alcover, amb l’ajuda de Francesc de Borja, es va recórrer tots els territoris d’aquesta parla per crear un diccionari que recollís tots els significats i dialectologia en aquesta llengua llatina.
La Menorca britànica
Envaïda pels britànics el 1708 durant la Guerra de Successió Espanyola i reconeguda oficialment com a territori sota sobirania britànica arran del Tractat d’Utrecht (1713) va ser durant més de setanta anys una dependència britànica al llarg del segle XVIII. La presència britànica va impulsar l’economia de l’illa i la ciutat de Maó es va convertir en un centre comercial i de contraban de primer ordre a la Mediterrània, desplaçant a Ciutadella com a capital, fet que encara segueix vigent. La influència britànica es pot apreciar en l’arquitectura local, a la gent, en alguns llinatges com Victory, propis de l’illa i de la Gran Bretanya, també la influència anglosaxona es pot notar en l’idioma i el camp, que va canviar radicalment després de l’arribada dels britànics a l’illa.
Durant la Guerra dels Set Anys, Menorca va ser presa per França (1756). Però va tornar a Gran Bretanya gràcies al Tractat de París (1763). Durant la Guerra d’Independència dels Estats Units, que també va involucrar a França i Espanya, forces franco-espanyoles van derrotar a les forces britàniques i van recuperar l’illa el 5 de gener de 1782. Però va ser una altra vegada envaïda pels britànics en 1798, durant les guerres contra la França revolucionària. Va ser entregada a Espanya definitiva i permanentment en 1802 pel Tractat d’Amiens i es va imposar el Decret de Nova planta com a la resta de la Corona d’Aragó i es va començar amb la castellanització de l’illa.
Menorca i Guerra Civil Espanyola (1936-1939)
Menorca va romandre fidel al govern de la República, mantenint la postura fins a la rendició de l’illa al febrer de 1939, quan un cop caiguda Catalunya, no va quedar més remei que abandonar aquest territori, ja que Mallorca s’havia unit al bàndol revoltat des del principi de la contesa.
Durant la guerra, es van desenvolupar combats a l’illa com els previs a la a rendició de Menorca el 1939 i un bombardeig a càrrec de l’aviació feixista italiana que també bomardejà per primera vegada en la història una gran ciutat des de l’aire, Barcelona. Al final de la guerra el 1939, la marina britànica va supervisar una transferència pacífica de poder a Menorca i va procedir a l’evacuació d’alguns refugiats polítics.
Menorca i la «transició espanyola»
Un cop mort el dictador Francisco Franco, es va produir a Espanya el que es coneix com «la transició espanyola» amb la intenció de modernitzar el país i convertir-lo en una democràcia. Per a les Illes Balears això va suposar poder tornar a tenir autogovern. Constituïda ara en forma de Comunitat Autònoma dins del Regne d’Espanya, Balears disposa d’un Estatut d’Autonomia on es reconeix la seva llengua i la seva cultura pròpia. Per a uns just, per a altres insuficient, i per als altres, més que suficient, la realitat és que tot i no tenir les quotes de govern que el Regne de Mallorca va mantenir durant el passat, l’Estatut atorga a Balears la gestió de l’arxipèlag i té capacitat de regulació de moltes lleis que afecten el conjunt insular. La capital, anomenada en altres èpoques Ciutat de Mallorca, és ara Palma de Mallorca, situada com el seu nom bé indica, a la major de les illes, Mallorca.
Si t’ha agradat la seva història i vols visitar Menorca pots fer-ho seguint aquest enllaç.
También te puede interesar
Menorca
Historia de Menorca
Menorca es la isla más oriental y septentrional de las Islas Baleares, la más cercana a Cataluña en el territorio peninsular. Es la segunda en extensión y tercera en población del archipiélago. Su nombre proviene del latín Minorica, debido a que los romanos así la denominaron por ser menor que la isla de Mallorca.
Fue declarada Reserva de Biosfera el 8 de octubre de 1993 por la Unesco. Menorca tiene una población de poco más de 90 mil habitantes por lo que es la isla menos poblada de las tres grandes de Baleares, tras Mallorca e Ibiza.
Contenidos de la página
Las primeras civilizaciones
A una primera etapa de civilización primitiva, que se le supone venida de la península, siguió otra muy brillante durante la Edad del Bronce, conocida como talayótica, caracterizada por construcciones megalíticas similares a las de Mallorca, Cerdeña o Malta, si bien con algunos elementos originales como son las taulas.
A las visitas de fenicios a la que llamaban Nura (Tierra de Fuego) y griegos focenses quienes la llamaban Meloussa (lugar de ganado), de forma pacífica para establecer vínculos comerciales siguió la de los cartagineses con distinta actitud. Desembarcaron a las órdenes de Magón, hermano de Aníbal y reclutaron a la fuerza a los hábiles honderos baleares, que fueron protagonistas destacados durante las Guerras Púnicas. Los cartagineses fundaron, en el siglo VII a.C. los enclaves de Jamma, actual Ciudadela, y Magon, Mahón. La cultura talayótica perduraría en Menorca más allá de que Quinto Cecilio Metelo quien conquistó la isla para la República romana en el año 123 a. C. junto con el resto de las Baleares.
En el año 427 la isla vivió la conquista de los vándalos. Más tarde se convirtió en territorio bizantino a la caída del reino vándalo, conquistada por Belisario. Durante los dos siglos siguientes la isla fue atacada por normandos y árabes.
La Menorca musulmana
Los musulmanes se asentaron definitivamente en Menorca sobre el año 903, cuando la isla fue conquistada y unida al Califato de Córdoba. La islamización de la isla fue intensa puesto que bajo el nombre de Al-manurqa, Menorca estuvo bajo dominio árabe casi 400 años (siglos X, XI, XII y XIII).
En 1232, tres años después de la conquista de Mallorca por Jaime I el Conquistador, rey de la Corona de Aragón, la Menorca musulmana se hizo vasalla de ésta, permaneciendo con una importante autonomía medio siglo más, mientras el resto de las Baleares ya formaban parte del Reino de Mallorca. No fue hasta 1287 cuando Menorca dejó de ser islámica para pasar a formar parte del Reino de Mallorca.
Menorca y la reconquista cristiana
Menorca fue conquistada por Alfonso III de Aragón el 17 de enero de 1287, festividad de San Antón,«Diada» de Menorca. Según el cronista de la época Ramon Muntaner, se procedió a la deportación y venta como esclavos de los musulmanes que residían en la isla y se repobló con colonos catalanes, igual que el resto de las Baleares. Sin embargo, hay historiadores contemporáneos que defienden que esta repoblación no fue tal, ya que el número de colonos que se instalaron en la isla fueron muy inferiores en número a la población que permaneció y que, en todo caso, fueron reabsorbidos por la misma. El sucesor de Alfonso III, Jaime II el Justo, le cede Menorca a Jaime II de Mallorca tras el tratado de Anagni (1295), así la isla pasó a formar parte del Reino de Mallorca. Pero en 1343, Pedro el Ceremonioso arrebata Menorca a Jaime III de Mallorca y poco después todo el Reino de Mallorca será anexionado finalmente a la Corona de Aragón.
Menorca y la Corona de Aragón
La Menorca de la Corona de Aragón se benefició del esplendor marítimo y comercial de la Corona, pero a partir de finales del siglo XIV, la isla experimenta un drástico proceso de despoblación y decadencia económica. Este proceso alcanzó cotas alarmantes en los siglos XV y XVI, debido a las luchas sociales entre el campesinado y la aristocracia, similares y coetáneas a las Germanías del Reino de Valencia y de Mallorca o a las de la revuelta catalana contra Juan II. También influyeron los ataques otomanos, que saquearon y destruyeron Maó y la entonces capital Ciudadela por parte de Barbarroja, lo que amenazó con la despoblación casi absoluta de la isla.
Menorca y la Guerra de Sucesión española
Durante la Guerra de Sucesión española de principios de 1700, la isla se decantó por el Archiduque Carlos de Austria al igual que el resto de los territorios de la Corona de Aragón, y en contra de Felipe V.
Una vez perdida la guerra definitivamente por parte de la Corona de Aragón con la caída de Barcelona en 1714, el Reino de Mallorca, al igual que el Principado de Catalunya y los Reinos de Valencia y Aragón, perdieron sus instituciones y sus lenguas fueron prohibidas (el catalán y el aragonés) y bajo el Decreto de Nueva Planta de 1716 se impusieron las leyes de Castilla y su lengua, el castellano, a toda la Corona de Aragón.
Pero cabe mencionar el caso particular de Menorca, que quedó en manos inglesas, al igual que Gibraltar, y no fue devuelta a la Corona española hasta el 1802. Hasta entonces, la pequeña Menorca era el único reducto de la Corona de Aragón donde todavía seguían funcionando sus instituciones tuteladas por los británicos y el catalán no había sido prohibido. Pero una vez devuelta a la Corona española también se impuso el Decreto de Nueva Planta.
Tras casi dos siglos de la pérdida de sus instituciones y de proceso de castellanización de la isla, la “Renaixença” catalana dio un impulso también a las Baleares para impulsar la recuperación de su identidad propia. Y de hecho fue el religioso mallorquín Antoni Maria Alcover quien a principios del siglo XX empieza con la creación de su ambicioso diccionario catalán-valenciano-balear. Alcover, con la ayuda de Francesc de Borja, se recorrió todos los territorios de esta habla para crear un diccionario que recogiera todos los significados y dialectología en esta lengua latina.
La Menorca británica
Invadida por los británicos en 1708 durante la Guerra de Sucesión Española y reconocida oficialmente como territorio bajo soberanía británica a raíz del Tratado de Utrecht (1713) fue durante más de setenta años una dependencia británica a lo largo del siglo XVIII. La presencia británica impulsó la economía de la isla y la ciudad de Mahón se convirtió en un centro comercial y de contrabando de primer orden en el Mediterráneo, desplazando a Ciudadela como capital, hecho que aun sigue vigente. La influencia británica se puede apreciar en la arquitectura local, en la gente, en algunos linajes como Victory, propios de la isla y de Gran Bretaña, también la influencia anglosajona se puede notar en el idioma y el campo, que cambió radicalmente después de la llegada de los británicos a la isla.
Durante la Guerra de los Siete Años, Menorca fue tomada por Francia (1756). Pero volvió a Gran Bretaña gracias al Tratado de París (1763). Durante la Guerra de Independencia de los Estados Unidos, que también involucró a Francia y a España, fuerzas franco-españolas derrotaron a las fuerzas británicas y recuperaron la isla el 5 de enero de 1782. Pero fue otra vez invadida por los británicos en 1798, durante las guerras contra la Francia revolucionaria. Fue entregada a España definitiva y permanentemente en 1802 por el Tratado de Amiens y se impuso el Decreto de Nueva planta como al resto de la Corona de Aragón y se empezó con la castellanización de la isla.
Menorca y Guerra Civil Española (1936-1939)
Menorca permaneció fiel al gobierno de la República, manteniendo la postura hasta la rendición de la isla en febrero de 1939, cuando una vez caída Cataluña, no quedó más remedio que abandonar este territorio, ya que Mallorca se había unido al bando sublevado desde el principio de la contienda.
Durante la guerra, se desarrollaron combates en la isla como los previos a la a rendición de Menorca en 1939 y un bombardeo a cargo de la aviación fascista italiana que también bomardeo por primera vez en la historia una gran ciudad desde el aire, Barcelona. Al final de la guerra en 1939, la marina británica supervisó una transferencia pacífica de poder en Menorca y procedió a la evacuación de algunos refugiados políticos.
Menorca y la «transición española»
Una vez muerto el dictador Francisco Franco, se produjo en España lo que se conoce como “la transición española” con la intención de modernizar el país y convertirlo en una democracia. Para las Islas Baleares esto supuso poder volver a tener autogobierno. Constituida ahora en forma de Comunidad Autónoma dentro del Reino de España, Baleares cuenta con un Estatuto de Autonomía donde se reconoce su lengua y su cultura propia. Para unos justo, para otros insuficiente, y para los demás, más que suficiente, la realidad es que aun no teniendo las cuotas de gobierno que el Reino de Mallorca mantuvo antaño, el Estatuto otorga a Baleares la gestión del archipiélago y tiene capacidad de regulación de muchas leyes que atañen al conjunto insular. La capital, llamada en otras épocas Ciutat de Mallorca, es ahora Palma de Mallorca, situada como su nombre indica, en la mayor de las islas, Mallorca.
Si te ha gustado su historia y quieres visitar Menorca puedes hacerlo siguiendo este enlace.