Barcelona
Districte de Ciutat Vella a Barcelona
El districte de Ciutat Vella és el primer dels 10 districtes en què es divideix administrativament Barcelona. Ciutat Vella abasta el que va ser el nucli urbà de la capital catalana. Les terres de l’Eixample també pertanyien a Barcelona però no tenien cap nucli urbà fins que es van enderrocar les muralles a mitjans del XIX. Compta amb gairebé 105 mil habitants.
Els romans situen el que seria Barcelona a la muntanya Taber, entre dos rierols, el Cagalell o Collserola, el que avui dia són les Rambles, i el Jonqueres o Merdançà, el que avui en dia és la Via Laietana.
Fins al segle XII Barcelona viu dins de l’antiga muralla romana del segle IV, encara visible avui en dia, però la ciutat demandarà estendre’s i es començarà a construir la muralla medieval, de la qual queda una part a la Via Laietana, en el seu pas per la catedral i al final de l’avinguda Paral·lel, a les Drassanes.
El districte de Ciutat Vella està format pels barris del Raval, el Gòtic, Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera i, la Barceloneta.
Ciutat Vella és sens dubte el districte més visitat de Barcelona juntament amb l’Eixample, i és que aquesta zona de Barcelona compta amb gran part dels atractius de la ciutat com la plaça de Catalunya, la Rambla, la Via Laietana, el Portal de l’ Àngel, El Gran Teatre del Liceu, Santa Maria del Mar, la catedral de Barcelona, la Plaça del Rei, la Plaça Reial, la Generalitat, l’Ajuntament i un llarg etcètera. Òbviament, l’oferta hotelera a Ciutat Vella és enorme.
Contenidos de la página
Barri del Raval
El Raval s’ha convertit en un dels barris més famosos i concorreguts de Barcelona. Històricament, sempre havia estat una zona marginal de la ciutat propera al port. Als anys 50 es coneixia com el “Barri Xino». Els prostíbuls, bars de cites, mercenaris o lladres, eren el pa de cada dia. Però a poc a poc, el barri ha anat adaptant-se i, tot i que encara segueixen havent robatoris i la prostitució als carrers és present, el Raval ha fet un gir de 360 graus en relació al que era ja el que és.
Els hotels al Raval són abundants, com el Barceló Raval, igual que els restaurants de tota mena. Compta amb bars històrics de la ciutat com el Kentucky Bar, el London, el Pastís, el Cangrejo o la Bata de Boatiné. El mercat de La Boqueria, guardonat amb el premi al millor mercat del món, és el més antic de Barcelona i també es troba en aquest barri.
El Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), el Moda FAD, la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, la Unversitat Ramon Llull o el Palau Güell de Gaudí, es troben al Raval. És just aquí on se celebra cada any el Festival Sònar de Barcelona.
En la seva part més propera al Poble-sec, es troba l’única església romànica que queda a Barcelona: Sant Pau del Camp. És realment una joia, una supervivent dels segles que, miraculosament, no ha desaparegut.
Breu història del Raval de Barcelona
El Raval eren les terres de cultiu de Barcelona. Al marge de les muralles, la zona comptava amb extensos camps, on es trobava l’església de Sant Pau del Camp, l’hospital per a infecciosos de la Santa Creu, avui dia transformat en biblioteca i petites concentracions de cases humils. El Raval també era terra de fugitius que tenien prohibida l’entrada a la ciutat. En aquella època ja hi havia prostíbuls, lladres, assassins i mercenaris que s’ocultaven en aquestes terres al marge de les muralles. Amb el temps, els cada cop més nombrosos obrers es van haver d’instal·lar en aquesta zona i es van construir edificis humils i amb poca o nul·la planificació urbanística, però que fan que avui en dia al Raval sigui un lloc singular.
El barri Gòtic
El barri Gòtic és el més antic de la ciutat i encara es pot veure l’estructura urbanística romana. La Plaça Sant Jaume, on s’ubiquen l’Ajuntament i el Govern català, coincideix amb la plaça del fòrum de la Barcino romana, a més, els carrers adjacents coincideixen amb la cardus i decumanus romanes.
Un de les zones més boniques és l’antic barri jueu, el Call, ple de singularitats i curiositats com la Plaça Sant Felip Neri. Les cases són antiquíssimes, els carrers estrets i l’ambient et transporta segles enrere.
La catedral de Barcelona també es troba al Gòtic. La façana principal és d’art neo-gòtic, ja que fins a finals del XIX la catedral encara no s’havia acabat. Va ser l’empresari Manuel Girona qui es va fer càrrec del pagament de les obres. Però al marge de la façana, la catedral és 100% gòtica i és l’única que compta amb un claustre interior amb 13 oques, que simbolitzen els 13 anys que tenia Santa Eulàlia, antiga patrona de Barcelona, quan la van sacrificar per cristiana. La santa està enterrada a la mateixa catedral.
Podríem estar hores parlant sobre el Gòtic, però el millor és que el visitant es perdi i eldescobreixi. Alguns llocs d’interès més dels ja esmentats són: les restes del temple romà de Cèsar August, la basílica de la Mercè, la Plaça Reial, la Plaça del Rei, on es troba el palau dels reis d’Aragó o Els Quatre Gats, on es reunien artistes i erudits com Picasso, Ramon Casas, Santiago Russiñol, Eugeni d’Ors o Dalí.
Barri de Sant Pere, Santa Caterina i La Ribera
L’antic barri de la Ribera va ser el centre econòmic de Barcelona des del segle XIII al XV i els grans mercaders van construir les seves mansions i palauets, molts d’ells destruïts quan es va crear la Via Laietana. Encara queden alguns en peu al Passeig del Born i al carrer Montcada, on hi ha el Museu Picasso de Barcelona.
En aquest barri s’acostuma fer una dualitat entre la Ribera i del Born. La zona va entrar en decadència ja des de la creació de l’Eixample i les famílies riques es van traslladar a la nova Barcelona. Però ja des dels anys 90, El Born va ressorgir amb força i es va convertir en una de les zones més atractives per als ciutadans i turistes. El que va ser un barri marginal ocult darrere dels grans edificis de Via Laietana s’ha convertit en la zona més esnob de Barcelona i comprar un habitatge a El Born és gairebé un privilegi pels seus elevats preus.
El visitant no ha de deixar passar l’oportunitat de prendre una copa de vi davant de Santa Maria del Mar o un mojito al Passeig del Born sota la tènue llum dels seus carrers. Botigues de prestigi també han optat per ser presents en aquest barri barceloní, com és el cas de Custo Barcelona.
Com atractius culturals, cal parlar del Museu Picasso de Barcelona, el Museu del Tèxtil i la Indumentària, el Museu de la Xocolata de Barcelona, Santa Maria del Mar, coneguda també com la Catedral del Mar, el Mercat del Born i el romàntic carrer dels Petons, on els enamorats poden besar-se amagats en aquest estret carrer sense sortida.
Enganxat a la Ribera es troben els antics barris de Sant Pere i Santa Caterina. Santa Caterina està experimentant una transformació similar a la del Born i s’estan començant a obrir comerços i l’Ajuntamente de Barcelona té projectes per a la millora i promoció del barri.
Sant Pere, més proper a Plaça Urquinaona, compta amb un dels símbols més importants de Barcelona: el Palau Nacional de la Música Catalana. El Palau de la Música és un edifici modernista dissenyat per Domènech i Montaner. La seva bellesa no deixa indiferent a ningú, tant per l’exterior, com per l’interior. Si el visitant té l’oportunitat d’assistir a algun concert, no ha de perdre l’oportunitat.
Barri de la Barceloneta
El barri de la Barceloneta és un barri de pescadors creat durant el segle XVIII. Al llarg del segle XIX, la Barceloneta va experimentar un gran desenvolupament industrial i les platges van ser ocupades per fàbriques. Només es va salvar la platja de la Barceloneta.
Avui dia, després de recuperar les seves platges, aquest barri rep milers de visites d’aquells que busquen la platja i bons restaurants de peix i marisc. Són famosos el restaurant Ca la Mari i Cal Pinxo, especialistes en paelles, marisc i peixos.
Últimament els petits apartaments de la Barceloneta s’han posat moda entre els ciutadans del nord d’Europa que cada vegada més, es compren una segona residència en aquesta zona de Barcelona.
Breu història de la Barceloneta
La Barceloneta va ser creada el 1714, després que Felip V ordenés a part dels habitants del barri de la Ribera que destruïssin les seves cases per poder edificar la Ciutadella, una fortalesa militar creada per controlar Barcelona després de la Guerra de Successió. Així va sorgir la Barceloneta. Els pescadors vivien en cases de poc més de 100 metres quadrats que, amb el temps, es dividirien en 4 espais corresponents a 4 pisos. És per això que avui dia, els pisos a la Barceloneta són realment petits.