Barcelona
Museu Nacional d’Art de Catalunya, MNAC (ca)
El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) es troba ubicat a la falda de la muntanya de Montjuïch, al final de l’Avinguda Reina Maria Cristina, al costat de Plaça Espanya.
El MNAC disposa de totes les arts: pintura, escultura, dibuixos, cartells, fotografia, numismàtica i arts de l’objecte. Aquest museu es completa amb la col·lecció privada de Francesc Cambó, polític català de principis de segle XX, i amb la col·lecció Thyssen-Bornemisza, pertanyent a Tita Cervera.
El MNAC es pot visitar de dimarts a dissabte de 10 a 19 hores i els diumenges de 10 a 14.30 hores. L’entrada costa 10 euros i els estudiants, famílies nombroses, aturats i grups, tenen un descompte del 30%. El primer diumenge de cada mes, l’entrada és gratuïta. Els menors de 16 i els majors de 65, també compten amb entrada gratuïta.
El museu pretén explicar l’art català des de l’època del Romànic fins a meitat del segle XX. En les col·leccions del Romànic i el Gòtic, el discurs es desenvolupa marcat per la procedència catalana de la gran majoria d’obres. El Renaixement i el Barroc es presenten en un context més internacional, amb obres d’El Greco, Zurbarán, Velázquez, Rubens, etc. L’art de finals del XIX i les pintures de principis del XX, tornen a presentar-se en clau més catalana, ja que els autors són majoritàriament nascuts al Principat. S’explica el Modernisme, el Noucentisme i les avantguardes.
El MNAC també alberga col·leccions temporals realment molt interessants i de qualitat. D’entre la seva col·lecció permanent cal destacar la col·lecció d’art romànic català, el més important del món, amb obres com el Pantocràtor de Sant Climent de Taüll, Santa Maria de Taüll, l’absis de Santa Maria d’Àneu o les pintures murals de la conquesta de Mallorca per Jaume I. En l’art Gòtic trobem la Verge dels Consellers de Lluís Dalmau, molt influenciada per la pintura flamenca de l’època, la Verge de la Humilitat, etc. Al MANAC també trobem obres barroques de Velázquez o Rubens, i obres contemporànies com el Tàndem de Ramon Casas o Dona amb Barret i Coll de Pell de Picasso.