Pallars Jussà, Prineus
Torre de Cabdella (ca)
La Torre de Cabdella és un municipi de la comarca del Pallars Jussà, Lleida, i és el que està situat més al nord, juntament amb Sarroca de Bellera. Compta amb 769 habitants. Està ubicat molt a prop de les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida i de la Val d’Aran.
La seva situació al bell mig de la Vall Fosca, fa que l’entorn presenti un relleu muntanyós amb cims que arriben fins als 2.800 metres. Aquí trobem els glaciars de Filià i l’estany Gento, formant la capçalera on s’origina el riu Flamisell. Un indret ideal pels amants de la natura i l’excursionisme.
La Torre de Cabdella compta amb una llarguíssima història. Hi ha vestigis de l’Edat de Bornze i de l’Edat de Ferro. El nucli central del municipi és l’històric poble de Cabdella, documentat ja al segle XII. Espui, la Torre de Cabdella, Cabdella, i Aiguabella, estaven sota el domini dels Erill a partir del segle XIV i fins la fi de l’antic règim. Els municipis de Guiró, Oveix, Astell, Estavill i Castell-estaó, pertanyien a la baronia de Bellera, amb centre al Pallars Sobirà. Bernaui i Antist també pertanyien a aquesta baronia, però s’hi van desprendre. Bernaui va quedar en mans de la família Serraller, i Antist sota domini del bisbat de Lleida. Envall, tambié va quedar sota domini eclesiàstic i va pertànyer al monestir de Gerri de la Sal. I, finalment, el nucli urbà de Bellveí, va quedar en mans dels comtes del Pallars, però després seria dels senyors de Toralla i, més tard, dels marquesos de Sentmenat, emparentats amb la família Güell, mecenes de Gaudí.
La vall està plena de vestigis romànics i, el major exponent és Sant Martí de la Torre, que ha estat declarada Bé d’Interés Nacional. Altres esglésies destacades son la de Sant Vicenç o la de Sant Julià d’Espui.
En 1914 se inauguró la primera central hidroelèctrica de Catalunya i de tot l’Estat espanyol. És per això, que aquí trobem el Museu Hidroelèctric de Cabdella.