Barcelona
Les Festes de Gràcia a Barcelona
Tal com reconeixen els mateixos organitzadors de la La Festa Major de Gràcia, aquesta tradició ha estat relativament poc analitzada tant des del punt de vista històric com del antropològic o sociològic. És una festa relativament jove, igual que la pròpia població de Gràcia. Un petit nucli de camperols, que al segle XIX va experimentar una mutació extraordinària com a vila d’artesans, obrers i petits comerciants. Dels 3.062 habitants el 1828, es passa a 61.935 el 1875.
Així, del patronatge agrícola de Sant Isidre el 15 de maig, es passa a una celebració festiva al voltant del 15 d’agost. En aquest sentit, els historiadors no s’han posat d’acord si aquest nou patrocini és el de la Verge d’Agost, o un dia més tard, el 16 d’agost, Sant Roc.
Encara que sovint es dóna com a dada més antiga de la Festa, una nota apareguda en el diari de Barcelona el 19 d’agost de 1827, existeix una referència més antiga de celebració proporcionada per Francesc Curet. Segons aquest historiador, a conseqüència del trasllat forçós per la destrucció del convent dels Franciscans del barri de Jesús: «… L’any 1817 es va celebrar a Can Trilla, l’aplec que per la Mare de Déu d’agost es feia a l’ex-convent de Jesús. Cal retenir aquesta data memorable en els anals de Gràcia, perquè assenyala l’inici de la festa major gracienca en la festa de l’Assumpció … «(» Visions Barcelonines, Muralles enllà «p.37. Ed.Dalmau i Jover. 1956).
Per contra un altre historiador, Pere Duart, explica com un record viscut en la seva infància (a finals del segle XIX) que «… un parell de mesos abans de la festa, cada diumenge es passava la caixeta, que deien de Sant Roc , per tot el veïnat … «(Butlletí del Club Excursionista de Gràcia,» Mai Enrere «, 1930. Agost. No.67. p.97)
En qualsevol cas, la Festivitat que es consolida a mitjans i finals del segle XIX, es va anar definint en un sentit més cívic que religiós, sota l’impuls de les nombroses entitats obreres i recreatives, com Ateneus o Societats de Ball.
Encara que amb el temps molts carrers de Gràcia han abandonat aquesta tradició, sobretot el nucli situat al nord del Camp d’en Grassot, la festivitat es manté molt viva a la Gràcia tradicional, franquejada pel carrer Gran de Gràcia, fins passat el carrer de Verdi. Avui dia és considerada com la festa més famosa de Barcelona, juntament amb les festes de la mateixa ciutat, la Mercè, que se celebren el 24 de setembre.
Els carrers guarnits, plens de colors, il·lusió, alegria … són iniciativa dels veïns. El premi: el millor carrer guanya i el recolzament dels milers i milers de visitants que s’acosten a admirar la feina ben feta i a divertir-se participant de la festa amb els veïns. A més de l’espectacle visual, Gràcia es converteix durant aquests dies festius al centre neuràlgic i cultural de Barcelona. Concerts, cantautors, discomòbil, cultura i festa al carrer, és el que ofereix Gràcia als visitants.
A més, els hotels econòmics a Barcelona abunden a Gràcia també, encara que el districte compti amb hotels com el Casa Fuster, un dels més luxosos de la capital catalana.
Si teniu l’oportunitat, passeu-vos a xafardejar després d’un dia de platja i compres per la tarda. Us encantarà!
La Moda i les Festes de Gràcia