Barcelona
Districte de Sant Martí a Barcelona
El Districte de Sant Martí és el desè dels deu districtes en què es divideix administrativament Barcelona. Limita amb Sant Adrià de Besòs, el Districte de Sant Andreu, el Districte de Ciutat Vella, el de l’Eixample i Horta-Guinardó. Compta amb més de 220 mil habitants.
El Districte de Sant Martí compta amb diversos barris, molts d’ells antics pobles annexionats a Barcelona. Els barris són: La Verneda, Poblenou, El Clot-Camp de l’Arpa, Fort Pius i el Barri del Besòs i el Maresme.
Fins el 1716, Sant Martí de Provençals pertanyia a la jurisdicció de Santa Maria del Mar, a Barcelona, però amb el decret de Nova Planta de Felip V, quan Catalunya perd els seus furs, Sant Martí de Provençals passa a ser un municipi independent. Però el 1897 torna a pertànyer a Barcelona després de la seva annexió.
Contenidos de la página
El 22 @
Durant l’any 2.000, l’Ajuntament de Barcelona arrenca una iniciativa per reactivar l’economia de l’antiga zona industrial del Poblenou. Es crea el 22 @.
Amb aquesta iniciativa Barcelona aconsegueix el centre més gran d’Europa dedicat a la comunicació i noves tecnologies. En aquest recinte empresarial s’ubiquen empreses com Mediapro, Yahoo, Aigües de Barcelona, Microsoft, Indra, Barcelona Televisió, Ràdio Nacional d’Espanya, etc. Al 22 @ treballen més de 40 mil persones.
Però aquest nou barri de Sant Martí no és només un recinte empresarial, sinó que compta amb la facultat de comunicació de la Universitat Pompeu Fabra, amb un centre comercial, luxosos apartaments de disseny, hotels amb vistes a la costa de Barcelona i parcs.
El Poblenou
El Poblenou va néixer en un dels territoris de Sant Martí de Provençals i va créixer ràpidament amb la industrialització. Nucli obrer, va arribar a ser l’àrea amb major concentració industrial de tot Catalunya i de les majors d’Espanya. La van arribar a anomenar el Manchester català.
Banyat per la platja de Barcelona, del Poblenou compta amb una animada i preciosa rambla plena de bars, restaurants, terrasses i comerços. Aquesta zona també és plena de festa nocturna amb discoteques com Razzmatazz, Locotron, El Merlín i bars com l’Ovella Negra o Dixi.
La Vila Olímpica del Poblenou
La Vila Olímpica del Poblenou va néixer arran dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992. Es va convertir en el primer barri marítim de la ciutat i es va crear un port esportiu.
Amb motiu de les olimpíades, Barcelona va dur a terme una transformació total que la porta a conservar riquíssim patrimoni cultural que posseïa, al mateix temps que reformava i creava noves infraestructures de comunicacions i de millora de les àrees més marginals de la ciutat. Ho va aconseguir, i amb bona nota. La Vila Olímpica es va crear per albergar els esportistes que van participar en els jocs. Alhora, Barcelona guanyava un enorme passeig marítim i diversos quilòmetres de platja on abans s’ubicaven fàbriques. Un cop acabats els Jocs Olímpics, els pisos es van vendre i el barri es va convertir en una zona residencial de joves benestants que preferien viure a prop del mar i no prop del Tibidabo. La zona és plena de bars, restaurants, discoteques, algunes a peu de platja i cinemes. L’oferta d’hotels a la Vila Olímpica és extensa, i compta amb un dels més luxosos de la ciutat: l’Hotel Arts Barcelona.
El Clot
El barri de Clot és un dels centres urbans més antics de Sant Martí. Encara conserva algunes de les seves antigues cases de poble que de vegades competeixen amb els edificis de nova construcció, per mantenir-se orgulloses de ser testimoni del pas i la modernització dels temps.
El Clot compta amb un actiu mercat municipal, el parc del Clot de la Mel, que és on s’ubica l’Ajuntament de Sant Martí. Al carrer València al seu pas per la Meridiana, es troben nombrosos outlets, entre els quals destaca el de Burberry. També trobem alguns hotels de la cadena Catalonia i Eurostars, molt presents en tota la ciutat de Barcelona.
La Verneda
La Verneda és un dels barris integrats al Districte de Sant Martí, a Barcelona. Aquesta zona deu el seu nom als arbres que creixien a les seves terres anys enrere, el vern.
Fins ben entrats els 50, la Verneda era plena de conreus i masies, però amb el boom de la immigració del sud d’Espanya cap a Catalunya, els camps van ser substituïts paulatinament per blocs d’edificis de mala qualitat.
A finals del segle XIX, molts pintors catalans de renom com Nonell, Mir, Vallmitjana, Canals, Pichot i Gual, coneguts com La Colla del Safrà, anaven a pintar pels camps de la Verneda.
Avui dia la Verneda està lluny d’aquell barri d’immigrants, sense equipaments, serveis i ple de cases plenes de problemes per la seva mala qualitat.
Gràcies al moviment veïnal, el barri de la Verneda va aconseguir equipaments i serveis, deixant de ser un reducte de Barcelona amb els problemes que comporta la misèria, per ser un barri residencial més de classe treballadora. I, cal repetir-ho, això va ser possible gràcies als moviments veïnals, dirigits per lluitadors innats des que es van veure obligats a emigrar de les seves terres natals.
El Besòs i el Maresme
El barri del Besòs i el Maresme pertany al Districte de Sant Martí de Provençals, a Barcelona.
Creat durant els anys 60, els seus terrenys plens de masies van ser substituïts per edificis de mala qualitat. Amb el temps, aquesta zona es va anar deteriorant fins arribar a ser, si no el més, un dels punts més conflictius de la ciutat. El narcotràfic i la delinqüència estaven a l’ordre del dia.
L’any 2000 l’Ajuntament de Barcelona decideix crear el Fòrum de les Cultures 2004 i es decideix també que s’ubicarà al barri del Besòs i el Maresme.
El que semblava una oportunitat per a la gent del barri va resultar ser, en opinió de molts, l’operació especulativa més gran que s’ha fet a Barcelona des que es va construir l’Eixample, al segle XIX.
Els veïns es van veure obligats a deixar les seves cases de mala qualitat i es van resituar per diferents punts de la ciutat. A sobre de les cases barates es van erigir enormes i preciosos gratacels de disseny, amb espectaculars vistes a les platges de Barcelona i de elevadíssims preus. Alguns diuen que no hi ha lloc igual a Europa.
Es va construir un centre comercial, Diagonal Mar, nombrosos hotels, parcs i més habitatges. El Fòrum de les Cultures també es va situar aquí i del fracàs que va significar la iniciativa van quedar el preciós edifici Fòrum, on actualment s’ubica el Museu Nacional de Ciències Naturals de Catalunya, el Palau de Congressos de Barcelona, la gran placa solar símbol del Fòrum de les Cultures, i un enorme parc al costat del mar.
Avui en dia l’Ajuntament de Barcelona ha impulsat la zona Fòrum com un recinte especialitzat en les TIC. Telefónica ja ha establert la seva seu a la Torre Diagonal Zero Zero.
Aquesta zona s’ha convertit en un espai molt important pel que fa a grans congressos a Barcelona, ja que trobem El Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), i al seu costat, nombrosos hotels de quatre estrelles amb vistes a Barcelona. Aquesta part de Barcelona rivalitza amb els hotels de la Fira de la Gran Via per atreure els visitants i turistes de fires i congressos que se celebren a Barcelona