Terres de l'Ebre
Ruta de la batalla de l’Ebre
La batalla de l’Ebre va ocórrer entre juliol i novembre de 1938, i va ser un dels moments més tristos de la història d’Espanya. Aquesta batalla que va tenir lloc a les Terres de l’Ebre, des de Mequinensa fins a Amposta va deixar empremta en tot el territori de les Terres de l’Ebre
Avui dia es poden visitar refugis, monuments i trinxeres per tota la zona. Aquests ens ajudaran a entendre què va passar exactament. Des DeMediterràning.com et proposem la visita als llocs més representatius i més ben conservats de la història de la batalla de l’Ebre. La ruta s’ha de fer en cotxe particular o autocar organitzat, ja que hi ha bastants quilòmetres de diferència entre un punt i un altre. També hi ha l’opció de llogar un 4 × 4 per conèixer tots els escenaris de la batalla de l’Ebre.
Contenidos de la página
Corbera d’Ebre
Potser és un dels espais més ben conservats on un es pot fer a la idea de la barbàrie dels combats de la batalla de l’Ebre, que van durar 115 dies. Al poble vell de Corbera d’Ebre encara es conserven les runes de les cases i els carrers un cop finalitzats els bombardejos de 1938.
La visita es pot complementar amb el Centre d’Interpretació 115 dies, on s’explica la batalla de l’Ebre a tots els nivells. Realment és interessant visitar aquest centre, ja que totes les seves exposicions estan treballades minuciosament.
Si decideixes fer parada a Corbera d’Ebre no t’oblidis de visitar el mirador de les serres de Pàndols i de Cavalls, espais dels combats més decisius de la batalla.
La Fatarella
En aquest terme municipal destaca l’espai Les Devees, on podrem visitar un refugi molt ben conservat així com una petita trinxera que protegia l’accés a la Fatarella.
En la mateixa població trobem el Memorial de Sant Bartomeu de les Campasines, lloc de repòs i homenatge dels combatents que van perdre la vida a la zona.
Vilalba dels Arcs
Realment és impressionant experimentar en les teves pròpies carns la vida quotidiana dels soldats. En aquest municipi de les Terres de l’Ebre, trobem Els Barrancs, un conjunt molt ben conservat de refugis, trinxeres, pous de tirador… És interessant visitar el Centre d’Interpretació Soldats a les Trinxeres, que explica les situacions i emocions viscudes pels soldats al camp de batalla.
Gandesa
A Gandesa trobem el Coll del Moro, el lloc de comandament de l’Exèrcit franquista, des d’on Franco va dirigir les contraofensives més sagnants de la batalla de l’Ebre
Benissanet
En aquesta població pots visitar un refugi a la plaça de la Font Gran, molt ben conservat i interessant de conèixer.
Móra d’Ebre
Una població de les Terres de l’Ebre llargament bombardejada per les tropes franquistes. És digne de visitar el seu castell. Emplaçament clau per entendre el pas del riu de les forces republicanes i comprendre amb les seves magnifiques vistes per què aquesta població està situada en un punt estratègic.
Flix
Aquí hi ha el refugi antiaeri del carrer de Sant Josep, on un es fa la idea de les sensacions i vivències dels habitants de la població durant els bombardejos de les tropes franquistes.
El Pinell de Brai
En aquesta població trobem un conjunt de cases destruïdes pels bombardejos que es pot visitar. Si et passeges pels tranquils carrers de la població, et pots apropar al monument del Cub de la Pau, que homenatja els supervivents de la famosa Quinta del Biberó .
La visita es pot complementar amb el Centre d’Interpretació Les Veus del Front, on trobem una exposició molt interessant sobre els missatges i la propaganda durant la batalla de l’Ebre. No t’oblidis de pujar fins al mirador de la serra de Pàndols on podràs gaudir d’unes magnifiques vistes sobre la zona.
Batea
A Batea podem visitar el Centre d’Interpretació Hospitals de Sang, que ens explica d’una manera entenedora com era l’assistència sanitària a tots els ferits de la batalla de l’Ebre