Costa Daurada
Monestir de Poblet
El Monestir de Poblet va ser fundat pel comte de Barcelona Ramon Berenguer IV al 1150 i durant els segles XIII i XIV viu una veritable època d’esplendor.
Situat a la província de Tarragona , al terme municipal de Vimbodí molt a prop de l’Espluga de Francolí , el 1340 el rei d’Aragó Pere el Cerimoniós va encarregar el panteó real i també es van crear els panteons privats dels comtes d’Urgell i dels d’Argensola. Amb l’extinció del llinatge dels reis d’Aragó i l’entrada d’un castellà a la casa reial, comença la decadència del Monestir de Poblet . Tot i així, durant el segle XVI els monjos intenten impulsar un renaixement del monestir.
Durant el convuls segle XIX, el Monestir de Poblet entra en una clara decadència amb l’abandonament del mateix en dues ocasions, la primera al 1822 (els monjos van tornar un any després, al 1823), i després definitivament el 1835, com a principal causa del decret de desamortització de Mendizábal. A partir d’aquesta data, el monestir és totalment espoliat.
Amb la pujada al tron de Ferran VII, els monjos van tornar al monestir. Els monjos van intentar restaurar i recuperar els objectes robats, però gairebé tot es va perdre i només van quedar al monestir la biblioteca, l’arxiu i les tombes reals dels reis d’Aragó, que seran saquejades i profanades durant la Guerra Carlista de 1833. Durant la Guerra civil el 1936 el monestir va ser protegit per ordre del govern legal de la Generalitat de Catalunya i va ser la residència del Sr Eduard Toda. El 1930 es crea el Patronat de Poblet amb la idea de recuperar el monestir, i es fa una restauració minuciosa . El 1940 tornen els monjos al monestir i avui en dia s’ocupen, a més de resar i estudiar, a mantenir el monestir i a gestionar la pensió que hi ha al mateix recinte, on poden dormir 12 visitants masculins. Molts l’utilitzen com a lloc de retir per meditar i estudiar.
D’entre els sepulcres reals més famosos, es troba Jaume I d’Aragó , conquistador del País valencià i del Regne de Mallorca. Es diu que quan la seva tomba va ser profanada, el monarca es trobava en estat de momificació, 8 segles després que se li donés sepultura.
El Monestir de Poblet és sens dubte un dels llocs més místics i interessants de Catalunya, juntament amb el Monestir de Santes Creus i Montserrat. El visitant no s’ha de perdre aquesta experiència.
Poblet està obert tot l’any des de les 10 del matí fins ben passades les 5 de la tarda. L’entrada general costa 7 euros, encara que hi ha importants reduccions per a estudiants, nens, jubilats i grups.