Costa dels Tarongers
Alcossebre
Alcossebre és una població pertanyent al nucli municipal d’Alcalà de Xivert, a la Costa dels Tarongers. Al nord limita amb Peníscola i al sud amb Torreblanca. Amb Capicorp i Les Fonts, suma 5.000 habitants, motiu pel qual és una de les poques localitats costaneres que encara no és totalment urbanitzada ni massificada.
A només 50 km de Castelló i 100 km de València, arribar a Alcossebre és molt fàcil. Per carretera, tant la N-340 com l’A-7 o la CS-V-5003 arriben fins Alcocebre i amb tren, l’estació més propera es troba a Alcalà de Xivert, a 8 km de distància.
Contenidos de la página
Turisme a Alcossebre
Històricament, Alcocéber ha viscut de la seva intensa activitat agrària i sobretot, de la pesca als caladors de Torreblanca. Avui, la pesca comercial pràcticament ha desaparegut i el motor ecònomic d’Alcossebre és el turisme. Tot i així, a la gastronomia de la zona, el peix segueix sent un dels ingredients principals. Com a tota la cuina mediterrània, abunda l’oli d’oliva, l’arròs i, el producte estrella de la gastronomia de Alcossebre, el tomàquet de penjar; ingredients indispensables per preparar plats tan exquisits com l’arròs a banda, el tombet, el rostit, el suquet de peix o l’olla.
Pel que fa al calendari festiu de Alcossebre, cal dir que és molt ric especialment durant l’estiu i la primavera quan les festes conjuguen el caràcter religiós amb la simbologia del foc i el ball pròpia dels ritus ancestrals i profans. Carnestoltes, Sant Joan o la Festa dels Fadrins, són només algunes de les festes més importants.
Durant la reconquesta i amb la intenció de repoblar Alcossebre, el 1260 els templers van atorgar la carta de poblament a la població i així Alcossebre va quedar lligada a la jurisdicció del castell de Xivert. Per la seva situació costanera, la localitat ha estat víctima de constants atacs pirates durant els segles XVI i XVII i alhora ha estat un lloc de confluència de cultures de les quals encara avui el visitant pot admirar les petjades del seu passat històric: les torres defensives de Cap i Crob, el Castell de Xivert amb la seva magnífica fortalesa templera, l’església barroca de Sant Joan Baptista i el seu campanar declarats Monument Històric Artístic Nacional, el museu parroquial o l’ermita de Santa Llúcia.
Però sens dubte, el que més crida l’atenció d’Alcossebre és el patrimoni natural tan ric del que gaudeix: la serra d’Irta les muntanyes de la qual esdevenen miradors excepcionals; el sistema dunar, un lloc únic per la seva vegetació i la seva ubicació i les illes Columbretes, d’origen volcànic. I, per descomptat, els més de 10 km de costa amb bandera blava on hi trobem cales i platges de gran valor ecològic com Cala Mundina i Cala Ribamar, al Parc Natural Serra d’Irta, Platja les Fonts, amb les fonts naturals que sorgeixen de la mateixa platja o platja Romana, situada al sistema dunar.
Aquesta gran diversitat de patrimoni natural ofereix un bon avantatge de cara al turisme ja que el visitant pot practicar en Alcocebre i els seus voltants una varietat d’esports en plena natura, des de senderisme, escalada i BTT fins vela, submarinisme o pàdel surf.