Costa Brava
La Catedral de Girona (ca)
La catedral de Girona està situada al centre històric de la mateixa ciutat. Accessible mitjançant una preciosa escalinata, la catedral de Girona és única en la seva espècie. Compta amb la nau gòtica més ampla del món. Aquesta catedral es va iniciar al segle XI, quan encara predominava l’estil romànic, però fou durant els segles posteriors, amb el gòtic com a estil predominant, qui li va donar la seva fesomia actual. Tanmateix, la catedral no es va acabar de construir totalment fins al segle XVIII. Del Romànic només es conserva el claustre i la torre.
Com en gairebé totes les catedrals del món, la de Girona és un collage de diferents períodes artístics. La façana és barroca, però conserva els pòrtics gòtics dedicats un a Sant Miquel, i l’altre als apòstols. La catedral episcopal romànica està situada sobre la capella major.
La catedral de Girona compta també amb el que es coneix com el tresor de la catedral, que guarda peces realment interessants i de gran valor artístico-cultural.
L’interior de la catedral de Girona mostra la seva única i grandiosa nau. Els vitralls són del segle XVI i narren episodis de la verge.
Entre els seus sepulcres, a més d’importants bisbes, la catedral de Girona guarda les restes mortals del comte de Barcelona Ramon Berenguer II.
La troballa del seu sepulcre el 1982, va tornar a posar en qüestió l’origen de les barres de l’escut heràldic dels reis d’Aragó. Per la seva banda hi ha experts que asseguren que les quatre barres de les banderes d’Aragó, Catalunya, País valencià i Balears, provenen de Catalunya, i més després d’haver descobert que en el sepulcre de Ramon Berenguer II, hi ha una pintura amb barres daurades i vermelles.
Aquest comte de Barcelona va governar abans de la unió dinàstica entre el Principat de Catalunya i el Regne d’Aragó, cosa que deixaria clar que l’origen de les barres prové de la Casa de Barcelona. Però d’altra banda, hi ha investigadors que asseguren que el comte va ser traslladat a la catedral de Girona 3 segles després de la seva mort i que l’escut de la «Senyera» va ser introduït posteriorment. Això fa que encara no se sàpiga d’on prové l’escut quadribarrat que comparteixen Aragó, Catalunya, València i Balears.
Al mateix centre històric trobem hotels amb vistes a la Catedral de Girona, ideals per a una escapada en família o romàntica.